Piano leren spelen in je eigen tempo? Zo doe je dat!

Tegenwoordig kun je op vele manieren een muziekinstrument leren spelen. Zo kun je ook piano leren spelen in geheel je eigen tempo. Hoe? Je kan bijvoorbeeld piano les gaan volgen. Dit kan vaak bij zowel een muziekschool bij jou in de buurt als online lessen. Daarnaast zijn er ook op YouTube talloze video’s te vinden die jou kunnen helpen bij het leren van piano en keyboard spelen.

Piano leren spelen

Vind je het geweldig om te zien hoe anderen een piano of keyboard kunnen bespelen en wil je het zelf ook graag leren? Dat kan! Maar waar kun je beginnen om goed piano of keyboard te leren spelen? Dat kan op verschillende manieren;

 • Piano/ keyboard les bij een muziekschool in de buurt. Je kan bij jou in de buurt gaan zoeken naar een goede muziekschool die pianolessen aanbiedt. Je hebt een vast schema wanneer je de lessen kunt volgen, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Vind je het fijn om op vaste dagen en tijden les te krijgen? Dan is les bij een muziekschool een goede keuze voor jou! Zoek eens op Google naar pianoles of piano les met jou plaatsnaam erachter. Zo vind je snel een muziekschool bij jou in de buurt!
 • Online piano/ keyboard lessen. Wil je zelf je lessen inplannen wanneer je de tijd en zin hebt? Dan zijn online lessen heel geschikt voor jou! Je hoeft de deur niet uit en je kan geheel in eigen tempo je lessen volgen. Goede online pianolessen kun je bijvoorbeeld volgen bij de Online Muziek Academie. De Online Muziek Academie staat erg hoog aangeschreven en is naar mijn mening een van de beste online muziekscholen! De Online Muziek Academie biedt ook gitaar- en zanglessen. Ook het Muziek Onderwijs staat hoog aangeschreven en biedt naast goede piano lessen ook drum- en saxofoonlessen en nog veel meer andere kwalitatieve muzieklessen! Naast deze online muziekscholen kun je ook bij Soofos een goede piano cursus volgen.
 • Jezelf aanleren piano te spelen. Er is ook nog een derde optie; je kunt ook proberen om jezelf piano te leren spelen. Op bijvoorbeeld YouTube zijn enorm veel video’s te vinden en zelf hele reeksen cursussen. Het nadeel van jezelf aanleren piano en keyboard te leren spelen is dat je geen docent hebt die je helpt. Hierdoor kan het een stuk langer duren voordat je het spelen onder de knie hebt. Als je dat geen probleem vindt dan kan je het natuurlijk altijd proberen!

Piano les

Zoals ik al eerder zei; iedere vorm van piano leren spelen heeft zijn voordelen en nadelen. Hieronder een overzicht van de piano leren spelen mogelijkheden en de voor- en nadelen.

Muziekschool bij jou in de buurt. De voordelen;

 • Je hebt direct contact met je docent. Zo kan je direct alle vragen stellen die je hebt of in je opkomen. Je docent kan ook goed zien waar je goede en minder goede kwaliteiten liggen tijdens de lessen en daarop inspelen.
 • Je krijgt aan de hand van een meestal vast schema piano lessen op vaste dagen en tijden. Je bent even de deur uit en je kunt je volledig focussen op de lessen.

De nadelen;

 • Het vaste schema heeft ook zijn nadelen. Zo heb je bijvoorbeeld niet de volledige vrijheid om lessen te volgen wanneer je dat wilt.
 • In de vakanties worden vaak geen lessen gegeven.

Online muzieklessen. De voordelen;

 • Je hebt de volledige vrijheid om zelf te bepalen wanneer je de lessen wilt volgen.
 • Het gehele jaar door kun je lessen volgen. Ook tijdens de vakanties.
 • Vaak een stuk voordeliger dan piano/ keyboard lessen bij een muziekschool bij jou in de buurt.

De nadelen;

 • Geen direct contact met je docent, hoewel tegenwoordig goede online muziekscholen erg goed bereikbaar zijn iedere dag.
 • Je bent op jezelf aangewezen de lessen te gaan volgen wat ook wel discipline vraagt.

Jezelf leren om piano te spelen. De voordelen;

 • Het kost je geen geld. Daardoor de voordeligste keuze in dit rijtje.
 • Net als online piano les de volledige vrijheid om je lessen zelf in te plannen wanneer het jou uitkomt.

Nadelen;

 • Het kan best wel lastig zijn om goede pianolessen te vinden op video’s sites zoals YouTube. Het is namelijk zo dat het vol staat met video’s waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
 • Het kan een veel langere tijd gaan duren voordat je het piano spelen onder de knie hebt.

Ben je van plan thuis je piano lessen te gaan volgen? Lees dan eens ons blog “Piano spelen op je eigen piano…”. Want om goed piano te leren spelen heb je natuurlijk wel een piano of keyboard nodig :)!

Vind je deze blog leuk? Volg ons of deel via social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *