Muziek genre. Welke muziekstijlen zijn er allemaal?

Er bestaan veel verschillende muziek stijlen wereldwijd. Muziek genres komen namelijk uit diverse landen en streken. Bovendien zijn zo goed als alle genres door de jaren heen met de tijd mee ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Wil jij weten welke muziek genres er allemaal zijn? En ook; wat is een muziek genre nou eigenlijk precies en waar komen ze vandaan?

Oorsprong van het muziek genre

Het woord “genre” komt oorspronkelijk vanuit het Frans en Latijns en betekent kort gezegd, soort. Als je het dus over een muziek genre hebt, wordt daar de soort muziek mee bedoeld. Doordat er al eeuwenlang, over heel de wereld en overal muziek wordt gemaakt, is het muziek genre ontstaan. Op deze manier konden muziek stijlen van elkaar worden onderscheiden.

Welke muziek stijlen zijn er?

Iedereen kent wel het muziek genre pop, rock, house of hiphop. Maar er bestaan natuurlijk nog veel meer muziek genres! Zo heb je bijvoorbeeld ook de muziek genres Indie, Jazz en natuurlijk Latin en klassieke muziek. Hieronder zetten we de meest populaire muziekgenres op een rij;

 • Iedereen kent het muziek genre Pop wel. Popmuziek is een verzamelnaam voor diverse muziek stijlen, is grotendeels gericht op populariteit en is rond 1945 ontstaan.
 • R&B is een muziekgenre uit de jaren 1940 met invloeden van Jazz, Gospel en Blues. In de jaren 1980 ontstond de moderne R&B, oftewel de hedendaagse R&B. Wat bestaat uit een muzikale combi van rhythm-and-blues, funk, soul en hip-hop.
 • Hip-Hop is begonnen als culturele beweging in de jaren 1970 in New-York, Amerika. Hiervan uit is het muziekgenre Hip-Hop ontstaan.
 • Indie is een breed en divers muziekgenre. Van ambient tot heavy metal. Met Indie wordt vaak alternatieve rock bedoeld. Indie is einde jaren 1970 ontstaan en staat voor onafhankelijkheid en vrijheid.
 • Het muziek genre Jazz is een improvisatie gestuurde muziekstijl en is vanaf de jaren 1930 ontstaan in New-Orleans, Amerika.
 • Reggae is een muzieksoort die zijn oorsprong vindt in Jamaica. Reggae is einde jaren 1960 ontstaan uit Ska en Rocksteady. Twee muziekstijlen die ook in Jamaica zijn ontstaan.
 • Blues is een muziek genre die tussen de jaren 1860 en 1900 in het zuiden van Amerika is ontstaan. Muziek stijlen als Rhythm-and-blues en Jazz hebben grote invloeden vanuit de Blues.
 • Countrymuziek is een mengeling van diverse muziekstijlen uit Amerika. Country is ontstaan op het platteland in het zuiden en heeft wortels in de Amerikaanse volksmuziek.

En nog meer muziek genres

 • Dance is een muziek genre die ook wel EDM wordt genoemd en is een verzamelnaam voor alle elektronische dance muziek. Trance, Industrial, House, Jumpstyle, Dubstep en Hardcore vallen allen onder dit veelzijdige muziek genre.
 • Dancehall is een Jamaicaans genre en vindt zijn oorsprong in de jaren 1970. Ook wel bekend als Raggamuffin.
 • De sterk ritmische muziekstijl Funk is afkomstig uit de VS. Funk is ontstaan rond de jaren 1960.
 • Metal en Heavy Metal is ontstaan vanuit de hardrock muziek en vindt zijn oorsprong in de jaren 1970.
 • Rock is een traditioneel gekenmerkt muziek genre waar veel gitaar, basgitaar, drums en zang in wordt gebruikt. Rock vindt zijn oorsprong in de jaren 50 en is doorontwikkeld tot meerdere muziek genres zoals rock-n-roll.
 • Latijns-Amerikaanse muziek is muziek afkomstig uit alle Latijns-Amerikaanse landen en de Caraïben. Ook wel Latin genoemd. Latin-Pop is een mix van Latijns-Amerikaanse muziek en Pop en is een subgenre van deze muziekstijl.
 • Klassieke muziek bestaat al sinds ongeveer de middeleeuwen en is sterk geworteld en voortgebracht door kerkelijke en wereldwijde muziektradities.
 • Folk, ook wel volksmuziek genoemd is een muziekstijl die door de tijd heen van generatie op generatie is overgedragen. Folk is volkseigen of regionale muziek en bestaat meestal uit verhaal-achtige liederen.

Muziek van je favoriete genre(s) kopen?

Wanneer je een echte muziekliefhebber bent is tastbare muziek natuurlijk het allerleukst! Zo kan je jaren later zien welke muziek je over de jaren heen geluisterd hebt die je anders misschien wel vergeten zou zijn. Je kunt muziek kopen op CD, maar natuurlijk ook op LP of EP. Artiesten en jouw favoriete songs zijn op deze manier voor altijd te bewaren. Ook geeft een muziekcollectie een erg leuk en mooi gezicht in je huiskamer, je muziekstudio of waar je maar wilt!

 • Bol.com. bij Bol vindt je een groot aanbod aan CD’s, LP’s en EP’s van een enorme diversiteit aan muziekartiesten. Er zijn ook veel boeken en DVD’s en blu-ray’s te vinden over muziek.
 • Bij MediaMarkt vindt je ook een divers aanbod aan niet alleen CD’s, LP’s en EP’s, maar ook DVD’s en blu-ray’s op het gebied van muziek.
 • Bij LARGE vindt je een groot en divers aanbod aan muziek en muziekgerelateerde artikelen in voornamelijk het Rock, Metal, Indie en Hardcore genre.
 • Je kan natuurlijk ook naast je muziekcollectie, muziek luisteren via streamingdiensten zoals Spotify en Itunes. Zo heb je je favoriete muziek altijd bij je!
muziek genre, muziek stijlen

Wil je meer lezen over verschillende muziek stijlen? Bekijk dan eens onze categorie “Muziekgenres” om meer blogs te lezen!

Vind je deze blog leuk? Volg ons of deel via social media!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *